Coaching grupowy

Coaching grupowy

Joanna Grela, Rafał Szewczak, Michał Bloch

Format: B5
Oprawa: Twarda
ISBN: 978-83-63566-90-6
cena: 58,00 zł

Recenzje klientów 10

1-10 of 12

Strona:
  1. 1
  2. 2
Artur Michalski, Prezes Zarządu ICF Polska
<p>Osoby pracujące z grupami chętnie sięgają po nowe narzędzia, poszukując sposobu na efektywne działanie, które przełoży się na proces skutecznej zmiany ich klientów. Profesjonalny coaching oferuje metody i narzędzia, z których coraz chętniej korzysta biznes, świat sportu, organizacji non-profit czy też klienci indywidualni. W książce w rzetelny sposób przedstawiono możliwości wykorzystania coachingu w kontekście grupowym. <strong>Polecam ją każdemu, kto pracuje z grupami i chce to robić w sposób profesjonalny, zgodnie z najwyższymi standardami, na straży których stoją takie organizacje jak International Coach Federation.</strong></p> Autor: Artur Michalski, Prezes Zarządu ICF Polska / (Dodano 29-11-2017)
Jacek Walkiewicz, psycholog
<p>Wydawałoby się, że o coachingu napisano już wszystko. A jednak nowa książka pt. <strong>„Coaching grupowy” to unikalny, praktyczny i inspirujący podręcznik dla tych, którzy ciągle poszukują dróg swojego zawodowego rozwoju</strong>. Polecam wszystkim, którzy chcą skorzystać z cennych doświadczeń Autorów i nie tracić czasu na odkrywanie tego, czego można się od nich nauczyć. </p> Autor: Jacek Walkiewicz, psycholog / (Dodano 29-11-2017)
Ewa Walenda, redaktor naczelna „Personel i Zarządzanie”
<p>Kto z nas nie znalazł się chociaż raz w problematycznej sytuacji, z którą sam nie potrafił sobie poradzić, albo zastanawiał się, jak coś zrobić lepiej, efektywniej, z mniejszym zaangażowaniem emocjonalnym? A może po prostu chciał coś zmienić w swoim życiu, ale nie bardzo wiedział, od czego zacząć? Gdzie szukać wsparcia? Gdzie znaleźć osoby, które mierzą się z podobnym problemem co my? </p>
<p>Dla tych osób pomocny może się okazać coaching grupowy, gdzie pod okiem coacha ludzie pracują nad indywidualnymi, lecz podobnymi tematycznie problemami. Dzięki wsparciu grupy każdy z jej uczestników może łatwiej zrealizować swój własny cel. </p>
<p>Książka „Coaching grupowy” jest efektem pracy trzech osób, ich przemyśleń i doświadczenia. </p>
<p>W pierwszej części książki autorzy wyjaśniają, co to jest coaching grupowy, czym różni się on od innych metod rozwojowych oraz w jakich sytuacjach można go zastosować. Omawiają kompetencje coacha grupowego, podpowiadają m.in., jak słuchać i odpowiednio zadawać pytania, żeby uniknąć kłopotliwych sytuacji oraz jak radzić sobie z trudną grupą. Praktyczne narzędzia, techniki i metody coachingowe przydatne w pracy coacha wspierającego uczestników w osiąganiu ich celów znajdują się w części drugiej. Z kolei w części trzeciej zostały zgromadzone studia przypadku pokazujące zastosowanie coachingu grupowego w różnych sytuacjach i profesjach.</p>
<p><strong>Wartością dodaną książki są inspiracje do dalszego rozwoju w postaci proponowanej literatury, filmów, blogów merytorycznych, gotowych arkuszy do wykorzystania i krótkich ćwiczeń. </strong></p>
<p><strong>„Coaching grupowy” to maksymalnie praktyczny poradnik z wieloma ćwiczeniami i narzędziami nie tylko dla coachów, którzy chcą usystematyzować swoją wiedzę w tym obszarze, ale także dla tych, którzy poszukują właściwej dla siebie metody rozwojowej albo interesują się coachingiem, a w przyszłości sami chcą zostać profesjonalnymi coachami. Polecam.</strong></p> Autor: Ewa Walenda, redaktor naczelna „Personel i Zarządzanie” / (Dodano 29-11-2017)
Dr Lidia D. Czarkowska, dyrektor Centrum Coachingu i Mentoringu Akademii Leona Koźmińskiego, Superwizor Izby Coachingu, założycielka Instytutu Jakości Życia
<p>Kto szczególnie skorzysta z książki „Coaching grupowy” Joanny Greli, Rafała Szewczaka i Michała Blocha? Bez wątpienia coachowie, trenerzy, facylitatorzy, terapeuci oraz eksperci od rozwoju kapitału ludzkiego w organizacjach. <strong>Autorski tercet sprawnie, rzeczowo i z inwencją przedstawia zarówno szeroką paletę metod, jak i cały pakiet narzędzi oraz praktyczne przykłady zastosowań coachingu grupowego.</strong> Czytelnik znajdzie też w książce opis metod pokrewnych, które mogą wzbogacić warsztat coacha, takich jak Action Learning, Grupy Balinta, Metoda Aktywizująca Przeżywanie von Thuna i autorska Metoda Analizy Grupowej. </p>
<p>Konstrukcja książki jest przyjazna dla Czytelnika, ułatwia przyswajanie wiedzy i rozwój kluczowych kompetencji coachingowych, zgodnych ze standardem International Coach Federation. W każdej części Autorzy dzielą się opartymi na swoim doświadczeniu i sesjach superwizyjnych obserwacjami dotyczącymi możliwych wyzwań i tzw. trudnych sytuacji, jakie napotkać można w coachingowej pracy z grupą. Zapraszają również do pogłębionej refleksji poprzez ćwiczenia autocoachingowe oraz do dalszego rozwoju proponując listę lektur. </p>
<p>Każdy specjalista wspierający rozwój potencjału i chcący pracować coachingowo z grupami na pewno znajdzie w tej książce wiele inspiracji i poszerzy swój warsztat pracy. <strong>Przeczytałam ją z dużą ciekawością i z prawdziwą przyjemnością i będę ją polecać swoim studentom coachingu profesjonalnego.</strong></p> Autor: Dr Lidia D. Czarkowska, dyrektor Centrum Coachingu ALK / (Dodano 29-11-2017)
dr Agnieszka Woszczyk, coach, autorka pierwszego w Polsce akademickiego programu studiów Doradztwo filozoficzne i coaching
<p><strong>Zaletą książki jest konkretność i precyzja językowa, niestety, nie zawsze spotykane w literaturze poświęconej coachingowi.</strong> Warto to docenić zwłaszcza, że mowa jest o zjawiskach subtelnych – unikatowej relacji coachingowej powstającej w pracy z grupą i specyficznej synergii jej towarzyszącej. Klarowność przedstawionego wywodu idzie w parze z rzetelnym, merytorycznym prezentowaniem treści, wspartych m.in. wieloletnim doświadczeniem i refleksyjnym podejściem do własnej praktyki. Autorzy chętnie dzielą się wiedzą o narzędziach oraz strukturach, wyjaśniają zasady, dbają o odróżnienie specyficznie coachingowego podejścia od innych form pracy z grupą. Polecam tę książkę wszystkim coachom, dydaktykom, studentom studiów coachingowych oraz osobom zainteresowanym samorozwojem. <strong>Jest to według mnie najlepsza publikacja poświęcona coachingowi grupowemu.</strong></p> Autor: dr Agnieszka Woszczyk, coach, autorka pierwszego w Polsce akademickiego programu studiów Doradztwo filozoficzne i coaching / (Dodano 29-11-2017)
Anna Chraniuk, akredytowany Coach i Superwizor IC, Coach ACC ICF, mentor, trener biznesu, menedżer
<p>„Coaching grupowy” to niezwykle potrzebna, praktyczna i spójna publikacja. Napisana w sposób przejrzysty, gdzie logika, konsekwencja w pisaniu oraz porządek treści sprzyja czytaniu oraz pozwala z łatwością znaleźć zagadnienie, do którego pragniemy wrócić. Ma w sobie to „coś”, co powoduje, że z jednej strony pochłaniasz ogromną wiedzę, którą przekazują Autorzy, poszerzasz swój warsztat pracy, swoją perspektywę, a z drugiej – pracujesz sam ze sobą, wracasz do pewnych pytań, arkuszy. Książka zachęca także do refleksji nad samym sobą, nad swoim własnym warsztatem pracy. </p>
<p>Autorzy krok po kroku wyjaśniają, czym jest coaching grupowy, jak przebiega procesowo, także dzielą się swoimi doświadczeniami. Wielką wartością tej książki są też praktyczne wskazówki, konkretne arkusze, narzędzia, instrukcje, z których można z powodzeniem korzystać lub inspirować się nimi, tworząc własne. </p>
<p><strong>To publikacja absolutnie wyjątkowa, użyteczna dla mnie, nie tylko jako coacha, ale też superwizora, trenera czy menedżera. Z całego serca polecam!</strong></p> Autor: Anna Chraniuk, akredytowany Coach i Superwizor IC, Coach ACC ICF, mentor, trener biznesu, menedżer / (Dodano 29-11-2017)
Katarzyna Dujanowicz, Coach PCC ICF, Superwizor IC, trener biznesu
<p>Nie miałam żadnych wątpliwości, że książka napisana przez Rafała Szewczaka, Joannę Grelę i Michała Blocha będzie doskonale przygotowana merytorycznie. Było również pewne, że będzie praktyczna, z gotowymi sposobami pracy. Najbardziej jednak zachwyca mnie w niej to, że łączy w sobie prostotę, merytorykę na najwyższym poziomie, poparte własnymi doświadczeniami przykłady oraz to, co w biznesie cenię najbardziej – zwłaszcza szkoleniowo-coachingowym – dzielenie się tą wiedzą w sposób tak oczywisty.<strong> Zdecydowanie brakowało takiej książki na polskim rynku. W końcu ktoś podjął to wyzwanie!</strong> </p>
<p>Powinni ją przeczytać nie tylko coachowie czy osoby pracujące z grupami, ale też sami uczestnicy coachingu grupowego. Dlaczego? Autorzy pokazują wyraźnie, że rozwój jednostki czy grupy nie jest tylko odpowiedzialnością osoby prowadzącej grupę, czyli coacha grupowego, ale też każdego, kto w tej grupie jest i funkcjonuje. Uczymy się od siebie, rozwijamy się nawzajem – ważne, aby o tym pamiętać. </p>
<p><strong>Polecam absolutnie każdemu, kto pracuje z grupami!</strong></p> Autor: Katarzyna Dujanowicz, Coach PCC ICF, Superwizor IC, trener biznesu / (Dodano 29-11-2017)
Grzegorz Zawiłowski, certyfikowany Coach MLC, akredytowany Coach i Superwizor Izby Coachingu, członek zespołu CC Innovation
<p>Książka „Coaching grupowy” to jedna z niewielu publikacji na polskim rynku traktująca o tej metodzie rozwoju. Tym bardziej cieszy wysoki poziom merytoryczny publikacji. Coaching grupowy dopiero zdobywa w Polsce popularność. Niewielu jest wykwalifikowanych coachów mających zarówno odpowiedni warsztat, jak i na tyle bogate doświadczenie w prowadzeniu podobnych procesów, by napisać podręcznik czy poradnik. A tak właśnie należy traktować tę książkę – jako przewodnik po metodzie, swoistą „instrukcję obsługi”.</p>
<p><strong>Autorzy podeszli do projektu bardzo profesjonalnie. Znajdziemy tu zarówno podłoże teoretyczne samej metody, wyjaśnienie, czym różni się ona od innych rodzajów wsparcia (coachingu indywidualnego, zespołów, szkolenia itp.), jak i praktyczne informacje dotyczące jej projektowania i prowadzenia.</strong> Autorzy prowadzą Czytelnika krok po kroku przez poszczególne etapy planowania procesu coachingu. Otrzymujemy również zestaw przydatnych technik opisanych w sposób dokładny i prosty, wręcz instruktażowy, a także przykłady gotowych pomysłów i programów coachingowych. </p>
<p>„Coaching grupowy” to wartościowa publikacja zarówno ze względu na poziom merytoryczny, jak i formę przekazu, która ułatwia lekturę i stymuluje do przemyśleń.</p> Autor: Grzegorz Zawiłowski, certyfikowany Coach MLC, akredytowany Coach i Superwizor Izby Coachingu, członek zespołu CC Innovation / (Dodano 29-11-2017)
Katarzyna Dorosz-Dębska, psycholog, psychoterapeuta, autorka bloga Planeta prze-Myśl-eń
<p><strong>„Coaching grupowy” to niezwykle praktyczny przewodnik, w którym Autorzy krok po kroku prowadzą po metodzie, od pierwszych do ostatnich sesji.</strong> Można wręcz odczuć, że towarzyszą osobiście w kolejnych etapach i działaniach, podając konkretne wytyczne, wskazując na to, co ważne, zwracając uwagę na możliwe pułapki i wyzwania, dzieląc się własnym, bogatym doświadczeniem, pobudzając do refleksji i kreatywności. Siłą tej książki jest przejrzystość i uporządkowanie, a przede wszystkim jasne ramy czym, jest coaching grupowy, a czym nie, jak odróżnić go od innych form pracy rozwojowo-pomocowej oraz jaki powinien być profesjonalny coach. Czytelnik znajdzie tu konkretne modele i techniki z opisem, jak i kiedy je zastosować, a także karty pracy i ćwiczenia. Doceniam w tej książce stale podkreślaną postawę profesjonalnego coacha, w tym potrzebę superwizji, która jest niezbędna we wszelkich zawodach pomocowych. Aby być rzeczywiście obiektywnym i prowadzić ludzi przez proces, zarówno terapeutyczny, jak i rozwojowy – superwizja to podstawa zapewniająca bezpieczeństwo każdej stronie tego procesu. </p>
<p><strong>„Coaching grupowy” to przede wszystkim publikacja dla coachów i trenerów, jednak wiele praktycznych pomysłów zaczerpną również osoby pracujące z ludźmi w obszarze pomocowym, liderzy, nauczyciele, osoby z obszaru pracy z grupami, z młodzieżą, w doradztwie zawodowym.</strong></p> Autor: Katarzyna Dorosz-Dębska, psycholog, psychoterapeuta, autorka bloga Planeta prze-Myśl-eń / (Dodano 29-11-2017)
dr Małgorzata Jedynak, certyfikowany Coach ICI, wykładowca akademicki WSPA w Lublinie
<p><strong>Otrzymaliśmy bezcenny prezent w postaci nowej publikacji pt. „Coaching grupowy”.</strong> Stanowi ona interesujące kompendium wiedzy z zakresu coachingu grupowego. W sposób metodyczny i merytoryczny ukazuje jego istotę, znaczenie, zastosowanie, praktyczne wskazówki, najważniejsze i przydatne w tym zakresie techniki i narzędzia współpracy z klientem.</p>
<p>Atutem publikacji jest bogactwo przedstawionych w niej ćwiczeń, osobistych refleksji, spostrzeżeń, doświadczeń Autorów. Motywują oni Czytelnika do pogłębienia swojej wiedzy i zapoznania się z ważnymi pracami innych autorów, proponują również obejrzenie wybranych filmów. Publikację tę gorąco polecam zarówno początkującym, jak i zaawansowanym w praktyce coachom.</p>
<p>Dla tych pierwszych może stanowić ona prawdziwą „skarbnicę wiedzy i platformę przydatnych, różnorodnych narzędzi”, zaś dla profesjonalistów to kolejna inspiracja do wzbogacenia swojego warsztatu pracy oraz zachęta do odkrywania nowych perspektyw coachingu grupowego. Moim zdaniem książka przypadnie też do gustu innym grupom, m.in. nauczycielom, doradcom, trenerom, terapeutom, tym wszystkim specjalistom, którzy dbają o swój rozwój zawodowy i którym zależy na konstruktywnym wspieraniu drugiego człowieka w odkrywaniu siebie, w odblokowaniu swojego potencjału i zasobów, w autentycznym towarzyszeniu klientowi w drodze do jego celu. Przedstawiony tutaj materiał pozwoli na lepsze zrozumienie klienta oraz samego siebie, może okazać się bezcenną bazą do wypracowywania swojego niepowtarzalnego stylu pracy. Publikacja ta jest ogromną zachętą do pracy metodą coachingu grupowego, przełamała we mnie pewne bariery i nieuzasadnione blokady. Dzięki niej moja podróż z coachingiem będzie o wiele ciekawsza i bardziej twórcza. Autorom publikacji udało się mnie przekonać o efektywności i mocy metody coachingu grupowego. Książka pokazuje ponadto, jak cenny, fascynujący i kreatywny jest proces coachingu, a co najważniejsze – jakie mogą być jego rezultaty. Z drugiej strony Autorzy uświadamiają Czytelnikowi wagę i znaczenie niezbędnych umiejętności i kompetencji coachingowych. </p>
<p><strong>Obfitość zaprezentowanej techniki połączona jest z dojrzałością wewnętrzną Autorów, z ich ogromną pasją, trafnością spostrzeżeń, odpowiedzialną postawą, zaangażowaną obecnością oraz z lekkim dystansem do siebie – to dodatkowo wyróżnia to dzieło. Szczere gratulacje! Zachęcam do lektury.</strong></p> Autor: dr Małgorzata Jedynak, certyfikowany Coach ICI, wykładowca akademicki WSPA w Lublinie / (Dodano 29-11-2017)

Napisz własną recenzję

Tylko zarejestrowani kiienci mogą pisać opinie. Prosimy zalogować się lub zarejestrować

TA STRONA UŻYWA COOKIE. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Więcej informacji można uzyskać w polityce prywatności. Zobacz więcej